Németh Róbert transzlokációs kísérlete a Laborban, április 22-én


www.nemethrobert.com
A kiállításon saját hálószobám jelenik meg a Labor terében. Lakóterem kerül át a galéria terébe, két különböző megközelítésben, UV festékkel készült nagyméretű rajzokkal. A kétdimenziós rajz és a háromdimenziós tér kapcsolatával foglakozom.
Az egyik esetben a szobában található bútorok vetületeit rajzolom fel a falakra. UV festéket használok, így a teljes kép nem látható rögtön, meg kell keresni. A néző és a művész közötti kommunikáció foglalkoztat, ahol a befogadás valamilyen módon akadályozva van: a néző nem kap teljes képet, vagy csak bizonyos feltételek teljesülése esetén értheti, láthatja a művet.
A másik műben az illúzióval foglalkozom: a kétdimenziós rajz, mely sohasem hagyja el a hordozó felületet, mégis kilépve síkjából, háromdimenziós illúziót teremt. UV fény nélkül a galéria valódi tere látható, UV fénnyel egy másik tér illúziója tűnik elő.
A Laborban látható kísérlet a doktori kutatási témámhoz kapcsolódik, mely a kortárs rajz és a tér viszonyát vizsgálja.

A kiállítás a Magyar Képzőművészeti Egyetem DLA programsorozatának a része.

A LABOR, mely 2007 szeptemberében a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület és a Magyar Képzőművészeti Egyetem együttműködésében jött létre az egykori Stúdió Galéria (Képíró utcai) tereit használva, 2009-től megújul.Az együttműködéshez 2009-ben csatlakozik a tranzit.hu, kortárs művészeti program.

A LABOR olyan platform, ahol együtt jelennek meg az együttműködő szervezetek célkitűzései:
•a fiatal művészek pályakezdésének támogatása,
•a kortárs művészet oktatásához kapcsolódó projektek
•a művészeti közeg strukturális változásait elősegítő, vagy azokra reflektáló kísérleti kezdeményezések,
•a művészet, a tudomány és a technikai szféra kooperációja
•nemzetközi együttműködések keretében megvalósuló események szervezése.
A LABOR egy rugalmasan működő, közös (alkotó)teret kíván létrehozni, amely nem hagyományos kiállítási formában megvalósuló kortárs művészeti projekteknek/bemutatóknak, a művészeti kutatómunkának, tematikus program-sorozatoknak biztosít helyszínt.

A LABOR feladatának tekinti a kortárs képzőművészet társadalmi felelősségének és tudástermelő szerepének hangsúlyozását. Diszkurzív programokat szervez azzal a céllal, hogy a helyi kortárs művészeti közeg vita-és dialóguskultúráját erősítse, a kortárs kultúra más területeinek bevonásával.

A LABOR egy olvasótermet és könyvtárat is létre hoz, ahol a vizuális művészeteket érintő aktuális elméleti szövegek, folyóiratok, kiadványok kapnak helyet.

Galériabizottság:
Vécsei Júlia (FKSE), Peternák Miklós (C3), Lázár Eszter (MKE), Hegyi Dóra (Tranzit.hu)

Kontakt:
cím: 1053 Budapest, Képíró u. 6.
e-mail: labor (kukac) c3 (pont) hu
web: http://labor.c3.hu

Nyitva tartás: a meghirdetett programok idején valamint előzetes bejelentkezés alapján