Salgótarjáni rajztriennálé 2010


A rendezvény kitűnő mestereket és nagyszerű alkotásokat mutat be - mondta szombaton Sinkovits Péter művészettörténész, az Új Művészet főszerkesztője. Mint kifejtette, egyes rajzok a festészet képi világát származtatják át a grafika nyelvére, a romantikus, archaikus víziók is teret kapnak a tárlaton, de két képen például még a "kőbevésés" közhelye is átalakul művészetté. Egyes alkotók a vonalak káoszában keresik az embert, az átsejlő formát, másoknál a tónusok áramlása teremt feszültséget, de még a szobrászatot és a rajzot is sikerült egységes egésszé gyúrni - mondta.

Becsó Zsolt, a múzeumot működtető Nógrád megyei önkormányzat elnöke a rendezvényen arról beszélt: a grafikusok, festőművészek, szobrászok igazán otthon érezhetik magukat Nógrádban, hiszen csak a múzeumi szervezet gondozásában az elmúlt négy évben 136 időszaki kiállítás nyílt, és mellettük még harmincat rendeztek külső helyszínen.

A salgótarjáni múzeum 1982-től rendez országos rangú és színvonalú egyedi grafikai kiállításokat, melyek kerete eddig az Országos Rajzbiennále volt. 2008-tól az észak-magyarországi régió három rangos nagyrendezvénye, a salgótarjáni program mellett a Miskolci Grafikai Biennále és az Egri Akvarell Biennále már triennále formájában működik tovább, az egyes kiállítások pedig nem egy évben, hanem egymást váltva nyílnak meg.

Mint Peák Ildikó művészettörténész a kiállítás katalógusában fogalmazott, az I. Országos Rajztriennále rendezvénye így mindenekelőtt nevében új. Továbbra is összehasonlítási lehetőséget teremt az egyedi rajzon belül valamennyi irányzatnak és tendenciának, és bemutatkozási lehetőséget nyújt a kortárs grafikusművészet egyedi rajz területén dolgozó alkotóinak. (MTI)

A salgótarjáni kiállítás november 13-ig látogatható.