A Dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria


Dunaszerdahely város vezetése az egész Csallóköz kulturális életének segítését tűzte ki célul a Kortárs Magyar Galéria 1994-es megalapításával.
A megvalósítás érdekében Luzsicza Lajos festőművész és Pázmány Péter polgármester alapítvány létrehozását szorgalmazta. Feladata a jelenkori magyar képzőművészet stílusgazdag, európai léptékű alkotásainak gyűjtése és bemutatása. Az alapítvány gyűjteménye a képzőművészek adományaiból gyarapszik. Tevékenységében a magyar művésztársadalom, és a képzőművészeti szervezetek közreműködésére támaszkodik. A Kortárs Magyar Galéria szolgálni kívánja a magyar és a szlovák nép kulturális kapcsolatának elmélyítését. Szerte a világban élő minden magyar művészt tájékoztatni kíván célkitűzéseiről, és lehetőség szerint közülük minél többet szeretne megnyerni terveinek támogatásában.

A Kortárs Magyar Galéria Dunaszerdahely egyik legpatinásabb épületében,
a Vermes-villában található, amelyet Vermes Ferenc főszolgabíró építtetett a XX. század elején (1905-1909).
A dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria Alapítvány ´94 megalakulása óta 622 műalkotást vallhat magáénak. Ebből 146 szobor, 272 grafika és 204 festmény található a KMG gyűjteményébe. Az alkotások főként szlovákiai magyar és magyarországi képzőművészektől származnak, de találhatóak köztük Európa más országaiban élő magyar képzőművészek alkotásai is. A jelenlegi gyűjteményt, vagy abból történő válogatást a galéria rendszeresen bemutatja Dunaszerdahelyen, valamint vándorkiállítások formájában Szlovákiában és az ország határain kívül is.